• feriok

Prezentarea unei firme de investiții financiare și lecția mea

Când 2 doamne directori de bancă vorbesc între ele spunând că ar trebuie să participe la un anumit eveniment, devii automat atent și vrei să mergi și tu.


Eu am fost, ele nu. Era o prezentare a serviciilor unei noi firme de investiții financiare, în Cetatea Oradea.


Pe scurt, erau interesate de a-și găsi clienți, firme ce au un EBITDA între 500.000 Euro și 5 milioane Euro (deși o firmă cu EBITDA peste 2 milioane Euro ar fi fost deja prea mult pentru ei, după cum au afirmat) din aproape orice domeniu, mai puțin AI (Inteligență Artificială, despre care spuneau că încă nu o înțeleg), firme ce fac afaceri preponderent cu Statul, din domenii reglementate foarte strict, ce nu fac comerț cu arme, droguri, tutun, băuturi alcoolice, fără probleme cu Mediul și ai căror proprietari nu sunt cercetați pentru corupție sau alte infracțiuni. Offf... cam multe condiții...


Prezentarea a fost una tipică, cu informații generale, cu poleieli și câteva povești.

Iată despre ce era vorba în oferta lor: vor să preia pachetul majoritar al unei afaceri prospere sau care cred ei că va fi de succes. În exemplul dat, ar investi 7 milioane Euro pentru 60% din afacere (ziceau însă că au acceptat și 40% la una cu care tocmai au semnat o oferta ne-angajantă), 2 milioane pentru proprietar și 5 milioane investiții directe în afacerea respectivă. În 3-7 ani vor să-i crească valoarea de 3-4 ori. Pentru asta au cu adevărat două categorii de consultanți: unul cu experiență în contabilitate (prezentatorul evenimentului) și câțiva pentru vânzări-marketing. Implicarea lor principală, dincolo de banii respectivi, ar fi să conceapă împreună cu întreprinzătorul un plan de afaceri pe care să-l implementeze în următorii 3-5 ani. Pe urmă vor încerca să iasă din afacere, vânzându-și partea către o altă firmă de investiții financiare. Își păstrează însă dreptul de a obliga întreprinzătorul să-și vândă și el partea rămasă din afacere, dacă situația și interesul lor o va cere. Ce n-au spus e de unde vor fi cei 5 milioane Euro investiți direct în afacere. Ei... lucrurile acestea sunt parte din secretele lor pe care le vei afla și tu, dar după...


A subliniat faptul că va fi un transfer de acțiuni sau părți sociale. În preluări de afaceri acest lucru e din ce în ce mai rar din cauza a 2 factori: riscul ca după preluare să apară un litigiu pe care firma îl poate pierde într-un proces de durată, costisitor și incert. Un al doilea factor pentru care se optează foarte des pentru transfer de active și nu de părți sociale sau acțiuni este faptul că prin transferul de active se vinde afacerea bucată cu bucată (și doar părțile cu adevărat valoroase din ea) cu contract și factură. Iar dacă e factură e și TVA, ... mai e și un impozit pe profit. Pentru cumpărător acest lucru înseamnă TVA de recuperat, impozit mai mic, amortizări – numai plusuri. Iar tu? :) Tu să-ți faci foarte bine calculele :)


Cum fac ei asta, în general? Vor creea o nouă firmă pe care îți vor prelua activele (valoroase), în care vei fi și tu acționar/asociat cu partea agreată și rezultată din negocierile anterioare.


Deci exemplul dat era pur-teoretic și simplist. De cele mai multe ori se preferă o preluare a afacerii ca transfer de acțiuni sau părți sociale dacă aceasta ar avea foarte mulți clienți. Iar cu acești clienți afacerea are semnate contracte de furnizări de servicii sau produse, contracte ce ar fi foarte dificil de re-scris pe numele unei noi firme, chiar dacă tot restul rămânea neschimbat. Sau dacă ar avea câțiva clienți foarte mari, de genul corporațiilor (sau cu Statul - dar tocmai au spus că vor evita astfel de firme.)


Spre surprinderea mea întreprinzătorii orădeni nu știau multe lucruri despre toate acestea. Nici nu prea aveau cum deoarece firma respectivă dorea să se adreseze IMM-urilor, iar acesta este un teritoriu încă virgin pe la noi. Câțiva însă au pus câteva întrebări foarte bune, deși puțin dure, văzând dincolo de ce dorea prezentatorul să arate – normal, nicio ofertă nu e perfectă, nu e doar „lapte și miere”.


Mi-au plăcut cele 2 persoane de conducere de la asociația întreprinzătorilor, ce au organizat acest eveniment. E vorba de Asociația Firmelor Bihorene, ca să le fac și lor puțină reclamă. Atât de mult încât mi-am depus și eu adeziunea la aceasta. Rămâne de văzut în viitorul apropiat dacă mă și acceptă ca membru.


Însă plimbându-mă prin oraș o jumătate de oră până să-mi iau fiica de la școală și gândindu-mă la prezentare am realizat că și eu fac cam același lucru, pregătind afaceri pentru vânzare:


  • Dacă întreprinzătorul dorește să înceapă procesul de vânzare al afacerii lui în următoarele câteva luni, vom implementa împreună acele acțiuni ce vor lăsa viitorului cumpărător foarte puține posibilități de a-i scădea prețul, folosind diferite motive sau pretexte. Probabil și firma de investiții financiare va face asta atunci când afacerile preluate se vor apropia de momentul vânzării.

  • Dacă întreprinzătorul are cel puțin 1 an la dispoziție, îi vom crește cu adevărat valoarea, similar cu aceste firme de investiții financiare. Și noi suntem interesați ca afacerea să fie cât mai valoroasă pentru că vom avea un comision de succes mai mare, dacă întreprinzătorul va vinde prin noi. Doar că noi îi vom lăsa libertatea de decizie totală în orice aspect al afacerii sale. Nu cerem pachetul majoritar de acțiuni sau părți sociale. Nici măcar una :) Dacă vrei să afli mai multe despre ceea ce facem, dă click aici ce te va duce pe The Time To Sell, una din website-urile noastre.


Deși inițial am considerat că în prima jumătate de zi n-am învățat nimic nou la acel eveniment, acum cred că n-am participat degeaba. Păi dacă mai punem și noi niște bani de investit în firmele cu care lucrăm, am fi și noi o firmă de investiții financiare... iar dacă afacerea altuia e bună, banca îți dă :)

16 Octavian Paler Street, Sanmartin, Romania 417495      ferilorincz@INCz.eu   |   0040-745-006-277

  • INCz Facebook
  • INCz LinkedIn

Informații

Termeni și condiții

Politica cookie-uri

Protecția datelor cu caracter personal

© 2025 The Time To Sell